Биография на Стефан Кънчев

Стефан Кънчев

Стефан Киров Кънчев

Стефан Кънчев (1915-2001)

Кънчев, Стефан Киров — график-приложник, народен художник (1971). Роден на 6.VIII.1915, Калофер. Син на иконописец. Учи (1940–1945) стенопис в Художествената Академия, София, при проф. Дечко Узунов. Работи във всички области на приложната графика. Автор е на много корици на книги с народни приказки, плакати, запазени фабрични и търговски марки, новогодишни и др. честитки, рекламни страници, луксозни бланки и писма, пощенски марки, етикети, опаковки и др. Творчеството му, за което черпи идеи и мотиви от народната традиция, се отличава с богато въображение, спокойна и ясна композиция, сполучлива връзка между шрифт и образ, изчистени форми, оригинални художествени идеи, които напълно изчерпват съдържанието на творбата. В цветните творби също ясно се проявява неговото голямо професионално майсторство. От 1945 участва в много изложби и биеналета в България и в чужбина: Белград, Будапеща, Берлин, Москва, Варшава, Бърно, Любляна, Ню Йорк — I световна изложба на запазената марка; участва с 23 творби от всичко 250 от цял свят, и др. Урежда самостоятелни изложби в София, Москва, Прага, Берлин, Варшава, Будапеща, юбилейна изложба в София (1975). Печели многократно конкурси за шрифт, плакат, запазени марки, честитки, телеграми, оформяне на книги и др. произведенията му се ползват със световна известност и името му фигурира в най-големите енциклопедии по приложна графика. Награден е с ордените „Кирил и Методий” — I степен (1956, 1963, 1969), „Червено знаме на труда” (1965), „Народна република България” — II степен (1975). Наградата за плакат и приложна графика „Александър Жендов” (1973) и др.

Източник: Енциклопедия на изобразителното изкуство в България, София, 1981г.

Стефан Киров Кънчев

Майстор на приложната графика

„Преди години на една изложба в Художествената академия направиха силно впечатление няколко студентски работи от приложната графика. Те бяха оригинални като хрумване, сполучливи като концепция и добре осъществени пластически. Общо като постижение тези работи бяха над нивото онова, което тогава се правеше в Художествената академия. Младият автор беше Стефан Кънчев. Той напусна академията преди да завърши целия курс. Още тогава качеството на неговите работи го изтъкваше като един от най-добрите, които работеха в тази област. По онова време малцина бяха художниците, които бяха избрали приложната графика като основна цел на своята творческа дейност. Стефан Кънчев беше един от тях.”

„... Стефан Кънчев за сравнително кратко време успява да се утвърди като автор с подчертана индивидуалност в повечето от видовете на приложната графика у нас.”

„Творчеството на Стефан Кънчев е един свят, в който не прониква никакъв образ, преди да бъде пресъздаден от художника. В това превъплащение образите на реалните неща се освобождават от всичко, което няма да има съществено значение за тяхната нова функция в творбата на художника...”

„... Една след друга създава той своите запазени марки. Всяка от тях е като че ли една кристализирала художествена форма в ясен и характерен типографски характер. Личи как върху всичко е работено дълго и задълбочено. Намерено е най-същественото от съдържанието, което е трябвало да бъде изразено. Художникът е достигнал до едно оригинално хрумване, реализирано в художествен образ, който най-добре би могъл да изрази това съдържание. Намерено е характерно графично типографско оформление. Понякога този графичен образ е само някаква буква или съчетание от букви, понякога то е образ на нещо или просто символ, понякога това е съчетание на образ и шрифт. Всичко това е зряло в задълбочена творческа обработка, променяно е, пречиствано е, и най-после художникът ни го поднася опростено, ясно и неповторимо в своята характерност.”

„... Тези марки са съвсем нови, съвременни без да бъдат модни. Една марка трябва да има качествата на пластическо изкуство, които ще й дадат възможност да преминава през годините и временните промени на вкусовете, без да остарява. Всяка от тези марки може да бъде увеличена до монументални размери, може да бъде намалена до миниатюра, но тя няма да загуби нито от своята четливост, нито от своята пластическа красота..”

Ненов, Иван — Майстор на приложната графика, сп. „Изкуство”, кн. 8/1961, стр. 23–28

списание American Artist — материал за изложбата организирана от AIGA

Таланта на Кънчев е високо оценен по света. Има самостоятелни изложби във Москва, Берлин, Прага, Будапеща. През 1967 на международна изложба организирана от Американския институт за графични изкуства AIGA, той се представя с 23 запазени знака, като основен акцент е логото на Петрол.

Част от материала за Кънчев в японското списание Idea

През 1982 японското списание Idea му отделя заглавната и още шестнайсет страници.

EURO DESIGN AWARDS

През 1994 Стефан Кънчев е признат за един от десетте най-добри майстори на запазени знаци в света и се нарежда до имена като Paul Rand и Saul Bass. Наградата се връчва от Международния център за запазени знаци ITC в Остенд, Белгия.

ITC Design Ambassadors

Стефан Киров Кънчев

Стефан Кънчев е не само талантлив, но и изключително трудолюбив творец. Абсолютно всичко от творчеството му, до последната буква той рисува на ръка. Любовта му към работата е толкова голяма, че често се случва да рисува денонощно, без умора и изчерпване. Съпругата на художника споделя, че до последния момент преди да бъде приет в болница той рисува на работната си маса. Стефан Кънчев умира на 22 август 2001, няколко дни след като навършва 86 години.